Introduktion til eksempler på svære følelser i dig

Nedenfor giver jeg eksempler på situationer, vi kan havne i.

Det er helt normale følelsesmæssige tilstande, der kan være svære at komme videre fra, når vi først ender i en negativ følelsesmæssig spiral.

Min passion er at hjælpe dig til at blive meget mere dig selv, den du gerne vil være. 
Psykoterapi er for alle uanset om det er små eller store udfordringer, du kæmper med.

Min passion er også at lytte og faciliterer dig i at hjælpe dig selv til større forståelse af dine følelser (større følelsesmæssig intelligens) klarhed og lethed så dine følelser bliver som et godt kompas i dit liv. 


Nysgerrig, undersøgende, udviklende

Følelser - Emotions-fokuseret psykoterapi i Roskilde

Eks.1. Du er nysgerrig:
Du har det rimelig godt, og føler dig i ret god balance med dig selv. Du lagt mærke til, at der opstår situationer, hvor du kobler ud. Du er blevet mere bevidst om det, og du har lyst til at undersøge det nærmere. Du er nysgerrig på, hvad der egentlig sker for dig i disse situationer.  Du vil gerne have hjælp til at reflektere dybere over, hvad der sker indeni dig. 

Eks.2. Du er undersøgende:
Du har en undersøgende tilgang til at lære nye ting, også om dig selv. Du tænker ofte på nogle svære perioder i dit liv. Du tænker at en af årsagerne til, at du holder dig lidt tilbage, når du skal deltage i samarbejde med andre stammer fra den tid?. Det er længe siden det skete, og du kan ikke helt se sammenhængen. Du er nysgerrig på om du kan ændre på nogle ting, så du bedre kan står op for dig selv.

Eks.3. Du vil gerne udvikle dig:
Du synes, at personlig udvikling er virkelig spændende. Du ved mange ting om dig selv. Du har lyst til at blive klogere på dig selv. Du vil gerne vide mere om, hvordan kropslige følte fornemmelser og sansninger kan hænge sammen med dine tanker og de ord, der bliver til. Du har en nysgerrig og undersøgende tilgang til at udvikle dig personligt.

Grublende, spekulativ, eksistentiel

Følelser - Emotions-fokuseret psykoterapi i Roskilde - SVære følelser

Eks.1. Du grubler:
Du ved ikke, hvor det kommer fra. Det er som om, det altid har været en del af dig. Du grubler og du kan ikke styre eller kontrollere tankerne. Du grubler  og dine tanker og bekymringer får næring alle steder fra. Du kan ikke slukke for det. 

Eks.2. Du spekulerer:
Du spekulerer over, hvordan det skal gå, når du starter på det nye job, på det nye studie osv. Du spekulerer over, hvordan det skal gå og om du kan klare det. Du spekulerer på, hvordan du skal leve op til alle de krav. Du er begyndt at undre dig over, hvor alle de krav kommer fra? Kommer de inde fra dig? Fra samfundet? Fra de sociale medier? Du føler dig mast.  

Eks.3. Du har eksistentielle tanker:
Der er livet, der er døden, der er friheden og alt det nødvendige, som du skal tage dig af.  Hvad er meningen med livet?. Hvorfor er vi her egentlig? Hvad betyder livet i den store sammenhæng? Er jeg betydningsfuld eller betydningsløs? Du har disse dybe eksistentielle tanker. Du er ofte blevet mødt med, at du var for seriøs. I et fordomsfrit rum kan du fordybe dig sammen med mig.  

Forvirret, rådvild, uafklaret

Svære følelser - Emotions-fokuseret psykoterapi i Roskilde

Eks.1. Du føler dig forvirret:
Du skal i gang med et projekt - en stor udfordring. Det bliver svært for dig. I stedet for at begynde på opgaven, bliver du opmærksom på, at du føler dig forvirret. Forvirringen gør noget ved dig, og du kan ikke mærke og beslutte dig for, hvilken fremgangsmåde, du skal bruge. Du mærker, at du har ondt i maven og bliver drænet for energi. Det får dig til at udsætte projektet. 

 

Eks.2. Du føler dig rådvild:
Døre har åbnet sig, og det er for vildt. Du skal forholde dig til disse muligheder, træffe beslutninger, og du føler dig rådvild. Mange forskellige følelser vælter op i dig i en stor pærevælling. Du aner ikke, hvad du skal stille op med din rådvildhed, og du har ikke lyst til at vise andre, at du ikke har styr på det. 

Eks.3. Du føler dig uafklaret:
Du ved, at du er nødt til at tage stilling til, hvordan du skal præsentere et emne til et stort møde. Det dræner dig at være usikker og møde din egen mur af uafklarede følelser, som blander sig. For hvad vil andre tænke om dig? Hvad vil andre tænke om din præsentation? Hvad vil de sige om dig bagefter? Få styrket din integritet. 

Aggressiv, vred, frustreret

Følelser - Emotions-fokuseret psykoterapi i Roskilde - vrede, aggresiv, frustreret - svære følelser

Eks.1. Du føler dig aggressiv:
Du mærker det hver gang, du taber i spil. Du hader at tabe, og du føler aggressiviteten i din krop. De andre smiler og griner lidt ad dig. Det gør faktisk bare det hele meget værre. Du er faktisk flov over det, men ved ikke hvordan du skal ændre på dette mønster. Du forstår, ikke hvorfor det dukker op i disse situationer. Du bliver vred på dig selv. Terapien hjælper til en at få en større bevidsthed om din selv.

Eks.2. Du føler dig vred:
Du bliver vred over både små og store ting. Du farer op og føler dig hurtigt angrebet. Vreden fylder når du prøver at udtrykke, hvad du har brug for. Du føler dig ofte såret over  hvad andre siger. Du ved, at din vrede skubber andre mennesker væk. Du ved ikke, hvor vreden stammer fra. Du ved med dig selv, at det er på tide, at du får hjælp til at forstå denne side af dig selv. Gør vreden til din ven.  

Eks.3. Du føler dig frustreret:
Du føler dig frustreret. Uanset hvor mange gange du prøver at forklare dig, oplever du ikke at blive lyttet til. Der er ingen, der forstår dig. Frustrationen er så stor, at du er nødt til at lukke ned for dig selv for ellers risikerer du at sige noget skrækkeligt og miste venner. Tænk hvis de så, hvem du virkelig er. Det er farligt at vise andre, hvad du virkelig føler indeni dig selv. Hvad mon din frustration vil hjælpe dig til at forstå om dig selv? 

Fastlåst, hjælpeløs, magtesløs

Svære følelser - Emotions-fokuseret psykoterapi i Roskilde - fastlåst, hjælpeløs, magtesløs

Eks.1. Du føler dig fastlåst:
Du har flere gange skulle fortælle din chef om nogle svære relationer. Hver gang du tænker på det, føleler du dig låst fast i din krop og dine tanker. Du kan ikke komme videre. Du kan ikke sætte ord på. Det er for stort og for svært, og du føler dig fastlåst.

Eks.2. Du føler dig hjælpeløs:
Du vil gerne lave om på nogle ting. Du vil gerne være mere fysisk aktiv, begynde at få orden på din økonomi eller forstå, hvorfor du støder ind i så mange konflikter. Hver gang du prøver, bliver du overvældet hjælpeløshed. Du aner ikke, hvordan du skal komme væk fra den følelse. Du taber modet og kommer ikke i gang med det, du vil ændre på. Der findes en vej i det. 

Eks.3. Du føler dig magtesløs:
Du tænker, hvordan det kan være, at du tager skylden for alt, hvad der sker omkring dig. Du sluger alt, og er opmærksom på alt, hvad der sker omkring dig. Du har alle dine antenner ude, og du ved ikke, hvordan du skal slukke for input og give dig selv ro. Du bliver oversvømmet af magtesløshed. Det er så ubehagelig en følelse, at du hurtigt lukker ned og ved, at du ikke kan ændre dig. Det har jo altid været sådan, så hvordan skal du komme videre? Der er masser af hjælp og håb i at komme i terapi. 

Deprimeret, trist, ked af det

Følelser - Emotions-fokuseret psykoterapi i Roskilde - Deprimeret, trist, ked af det

Eks.1. Du føler dig deprimeret:
Du ser på dine to-do-lister. Du ved, det er længe siden du havde kontakt med dine venner. Du har ingen energi. Dine tanker føles tunge og uoverskuelige. Du kan ikke sove. Du er rastløs. Der er hverken glæde eller latter. Det hele føles gråt. Det kunne være godt at tale med én om, hvad der foregår, og hvad der er årsag til, at du har det sådan lige nu. Der findes en vej i den mørke tunnel og et lys for enden af den. 

Eks.2. Du føler dig trist:
Uanset hvad du prøver på at foretage dig, er der ingen glæde at mærke, der er intet der kan få dig til at smile. Du er trist, og det kan være svært at spille den glade overfor andre, når du mærker noget helt andet indeni. Det er rigtig svært at ryste følelsen af dig, det er som om den klistrer sig til dig. 

Eks.3. Du føler dig ked af det:
Du har i projekter, noget er lykkedes, men du er ikke tilfreds med dig selv, det blev ikke, som du gerne ville  det. Du er ked af det. Du slår ikke til, og du føler dig ikke god nok. Du er på vej ned i dit hul igen. Hvordan kan du lære at håndtere det, så det bliver lidt lettere at være dig? Terapien ser på de underliggende følelser og hjælper dig til at finde en vej i det, så du igen mærker lysten og energien til at være aktiv. 

Efterskrift

Det kan være svært at forstå, hvordan vores tanker, følelser og endda kroppen kan komme i vejen for at forstå, hvad der sker.

Du ikke er vant til at dele dine tanker og følelser med andre mennesker. Og det er helt okay. Nu har du muligheden for at undersøge det i samvær med mig og finde ud af, hvad der sker.

Vi opdager noget nyt om os selv, når vi åbner op og konfrontere det usagte og de spøgelser, som forfølger os. Det er givende og angstprovokerende at træde ud og se hvad der ligger under overfladen. 

Menu
crossmenuchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram